Et hav av muligheter…

Høydediskriminering

Klassekampen 22-11-2019
Høydediskriminering
Av Henning Røed.
Visste du at i Norge er menn i snitt 14 centimeter høyere enn kvinner. Dette er nok en viktig del av forklaringen til at bare en av femhundre norske kvinner er sammen med en mann som er lavere enn dem selv, men det er neppe hele forklaringen. Det er ikke alltid lett å være kvinne, men heller ikke alltid så greit å være mann heller.Særlig vil jeg påstå at menn som er klart lavere enn gjennomsnittet oftere kommer til kort, og dette ikke blir noe lettere av at en del damer elsker å bruke sko med høye hæler.
Hvilke andre ting utgjør forskjellene mellom menn og kvinner? Bortsett fra de innlysende forskjellene som anatomi, og forskjellig lønn for samme jobb og lignende diskriminering, er det en del banaliteter. Kvinner har ofte gjerne mange flere sko og håndvesker og en del bruker betydelig mer penger og tid på klesdrakt og sminke. Sannsynligvis fordi en del menn vil ha kvinner som er penere og yngre enn dem selv. Når enkelte kvinner diskriminerer menn, er det gjerne de korte mennene det går ut over – siden damer helst vil ha menn som er klart høyere enn seg selv.
Dette kan av og til bli så påtagelig, at da en av verdens fremste skuespillerinner fant seg en kortere skuespiller, ble det gjort et stort nummer ut av det. For at forskjellen ikke skulle bli fullt så synlig, gikk hun over til å bruke bare lave sko. Da skuespillerfyren ble lempa ut etter elleve år, var hennes første kommentar at hun nå så frem til å kunne bruke høye hæler igjen.
At kvinner foretrekker en mann som er høyere enn dem selv, må gjøre det litt vanskeligere for særlig høye kvinner å finne seg en bra mann. Enkelte høye menn har nemlig fått med seg det fakta at de er ekstra populære. Disse tar det ofte for gitt at de har større drag på damene og utnytter dette for alt det er verdt. Ikke et særlig sjarmerende trekk.
Men hvorfor er kvinner som oftest så fokusert på at mannen skal være høyere enn dem selv? Kan det henge sammen med at de føler at disse mennene kan beskytte dem? Trolig en viktig grunn, men jeg har enda en teori.
Alle mennesker har behov for å kunne se opp til kjæresten på minst ett område. Enten sosialt, intellektuelt, estetisk eller i forhold til status. Kan det være at med en høy kjæreste vil hun uansett hva som skulle komme til å skje, fortsatt kunne se opp til ham på ett område?
Herringroe@hotmail.com