Et hav av muligheter…

Eva og slangen

Klassekampen 17-04-2018

Eva og slangen
Av Henning Røed.
Klokken var halv fire på natta da jeg våknet av at det banket på. Det var Miika fra Finland, som fortalte at kjæresten var blitt bitt av en slange og de var redd for at bittet kunne være dødelig. Vi befant oss et par timers reise ute i havet på en øde Thailandsk øy, langt unna nærmeste lege eller sykehus.
Slangen var lysebrun og litt tykkere enn en skolisse, og lå kveila opp på badegulvet, klar til å bite det neste mennesket som var så dum at det tråkka på den. Paula satt helt stille på sengen og så ut til å ta det overraskende bra, men hun var kanskje i sjokk.
Jeg studerte bittet og det så ikke helt galt ut, men jeg var ingen ekspert. Den gamle mannen som pleide å sjekke slangebitt hadde gått bort sist vinter, så jeg ringte en sjønomadevenn.
Han tok heldigvis telefonen og lyset fra lommelykten hans dukket raskt opp mellom turistbungalowene. Han tok en kikk på slangen, og beroliget oss med at dette var en av de minst farlige slangene i Thailand. Jeg kunne se at Paula og Miika fortsatt var urolig, men jeg fortalte at han viste alt som var verdt å vite om slangebitt.
Det jeg ikke kunne fortelle, var at han var øyas nye medisinmann. At han lenge hadde fått opplæring og nå var utvalgt til å føre forfedrenes kunnskap videre. Det var en hemmelighet – og ikke den eneste. En av grunnene til at jeg var på akkurat denne øya var at disse sjønomadene – havets folk – hadde sine helt egne og smarte fiskemetoder som jeg var hellig overbevist om at vi nordmenn burde lære oss. Dessverre var de ofte blitt lurt og bedratt av representanter for «sivilisasjonen», så det var vanskelig å få dem til å fortelle om dette …
Medisinmannen drepte for sikkerhets skyld slangen med den medbrakte bambusstaven. Da skrek Paula opp – men på flegmatisk finsk vis roet hun seg da hun fikk studere det døde dyret.
Enda et kapitel i den lange sagaen om møter mellom kvinner og slanger var avsluttet. Det mest kjente førte som kjent til at Adam og Eva ble pælma ut av Paradis. En av følgene av dette var at millioner av mennesker i hundrevis av år fikk meget strenge krav til hva de kunne spise. Fisk ble regnet som korrekt mat under den katolske kirkens mange fastedager. Det er få folkeslag som har profitterte mer på kristendommen og slangers sleipe giftighet enn oss nordmenn …
herringroe@hotmail.com