Et hav av muligheter…

Blekksprut. En kjærlighetshistorie.

Stacks Image 72
Blekksprut. En kjærlighetshistorie

«Et blåskjell med øyne, en snegle med armer? Blekkspruter er rare, sannsynligvis mye rarere enn du tror. De tilhører rekken bløtdyr, og blant deres nærmeste slektninger finner vi østers og brunsnegler. I skarp kontrast til disse mer beskjedne skapningene er blekkspruten noe av det mest mystiske naturen har kommet opp med.

Jeg snorklet en gang på Fiji. Da jeg lå der og fløt under vannskorpen, med myriader av fisk under meg, fikk jeg meg en overraskelse. Jeg så fisk i alle former og farger, og den litt uanselige tangklasen på bunnen var ikke det som opptok meg mest. Men det var før den bestemte seg for ikke å se ut som en plante lenger. Tangklasen endret form, den endret farge, begynte å bevege på seg – og var en blekksprut! Blekkspruten gled av gårde, og jeg bestemte meg for å følge etter.»

I Blekksprut. En kjærlighetshistorie får vi være med marinbiolog Henning Røed på hans jakt etter å forstå noen av verdens mest intelligente og gåtefulle dyr.



Et hav av muligheter. Hva skal vi leve av etter oljen?

Stacks Image 4
I Et hav av muligheter fortelles historien om de fire viktigste fiskeartene og om den eventyrlige rikdommen havet har gitt oss. Faktisk har havet hatt større betydning for norsk økonomi enn olje og gass. Vi har verdens nest lengste kyst, noen av verdens største fiskebestander og kontroll over sjøområder som er syv ganger større enn det norske fastlandet. I tusen år før vi fant olje levde vi av fiskeeksport. Men vi har flere ganger stått i fare for å ødelegge for våre viktigste arter: sild, torsk og laks. Norge er i dag en av verdens største eksportører av sjømat, og vi kan bli enda større. Men da må kunnskapen om havet spres og politikken utformes slik at vi forvalter ressursene våre på en bærekraftig måte. Slik kan havet bli den nye oljen.

– Måtte denne boka havne på fiskeriministerens bord, ved siden av hans fisketallerken.
Dag O. Hessen, professor i biologi



Fiskehistorier. Hvem skal eie havet?

Stacks Image 19
«For meg er årets viktigste bok på norsk Fiskehistorier av Henning Røed. Han er marinbiolog, og har arbeidet med lakseoppdrett og fiskeriforvaltning helt siden syttitallet. Boken kan både få deg til å frydes over havet, og til å gremmes over hva vi gjør med det.» Morten Strøksnes, Bergens Tidende

Det skjedde så plutselig: Fiskekvoter verdt titalls milliarder kroner ble gitt bort gratis til en håndfull redere til evig tid.

En dramatisk rettssak fulgte. Den handlet ikke bare om juss, men om Norges framtid og folkets eiendom: Hvem skal eie havet?

Norge har vært verdensledende innen fiske i over tusen år. Nå trues havressursene av rovdrift, privatisering og dårlig forvaltning.

Forfatter og marinbiolog Henning Røed skriver med kjærlighet til havet. Han advarer mot at sjø, fisk og fjord skal bli privateiendom til noen få redere og oppdrettere. I Fiskehistorier tar han oss med fra rettssalen i Norge til Kina hvor fiskeoppdrett har tusen års historie, til truede korallrev i Thailand og til verdens fremste fiskerinasjon: Japan.

Bli med på en spennende populærvitenskapelig reise i vannet - den viktigste kilden til liv slik vi kjenner det.

«En som bryter stillheten og roper et tydelig varsko, er marinbiologen Henning Røed. Han har bred erfaring fra både næring og forvaltning, og boka Fiskehistorier. Hvem skal eie havet tar han et saftig oppgjør med ressursforvaltningen og hvordan kvoteadel og villige politikere privatiserer havet.» John Olav Egeland, Dagbladet

«Som Henning Røed så treffende påpeker: Vi har et overflatisk forhold til havet. Men Røed går i dybden på flere vis og forteller den, eller egentlig de mange, historiene om menneskelig kortsiktighet, grådighet, feilslått fiskeripolitikk – og ranet av våre fellesressurser i dypet. Men også forvaltning av våre fiskerier. Henning Røed kan sitt fag – og han skriver godt. Og fordi han viser når det går galt, når det går godt, og hva man kan lære av det, så bør dette leses langt utover forvaltningens rekker.»
Dag O. Hessen, professor i biologi



Utdødde skrekkdyr – en bok i serien Løveungene

Stacks Image 67
Utdødde skrekkdyr - en bok i serien Løveungene
Bli kjent med fortidens skrekkdyr i vann og på land! Store og farlige dyr har alltid fenget barns vitebegjær og nysgjerrighet, og her er den ene skumlere enn den andre.

Spesielt tilrettelagt for de aller ferskeste leserne mellom 4 og 7 år.

Hai — en bok i serien Løveungene

Stacks Image 59
Hai - en bok i serien Løveungene
Hvem er den skumleste jegeren i havet? 10 av 10 ganger vil barn svare haien. Her kommer boka om beistet med de skarpe tennene, tilrettelagt for 4 til 7-åringen.

Visste du at haier kan lukte blod?
Eller at de trenger hjelp til å pusse tennene?
Eller at Norges minste hai har egne lykter på magen?

Haien er en av naturens mest fascinerende vesener, og de har eksistert siden før dinosaurene.

Løveunge - Små og fargerike bildebøker, fortalt med lite tekst. Det er kun én setning på hver side. Løveungene er perfekte bøker for de aller ferskeste leserne.



Havets mysterier 4 — Utrolige historier fra virkeligheten

Stacks Image 47
Havets mysterier 4 inneholder fortellinger om disse artene; Reker, kråkeboller, koraller, hummer, sjøstjerne, steinbit, fløyfisk, knurr og spøkelseskreps.

Boken har flotte bilder som gir nærkontakt med alle disse dyrene. Alle historiene er sanne, her er ingen ting diktet opp, selv om det nok kan høres slik ut.



Havets mysterier 3 — Utrolige historier fra virkeligheten

Stacks Image 42
Havets mysterier 3: Dyrelivet i havet er for det meste skjult for oss mennesker. Med dykkermaske og vannkikkert kan du likevel komme tett på noe av alt det spennende som skjer i havet. Eller du sanker skjell, fanger strandkrabber, fisker og er med og setter garn. I serien «Havets mysterier» fortelles spennende historier fra det skjulte livet i havet langs norskekysten. Det er ikke fantasifortellinger, selv om det noen ganger kan høres sånn ut. Det skjer i virkeligheten - langs hele vår langstrakte kyst. I 3. bind lærer du om blekksprutens geniale forsvarsmekanismer, om kannibaler med skjegg, verdens lengste og verdens eldste dyr, om farlige blindpassasjerer, hardhause krepsdyr du kanskje har skåret deg på og om hvordan blåskjellet kan rense en hel fjord.



Havets mysterier 2 — Utrolige historier fra virkeligheten

Stacks Image 39
Havets mysterier 2 åpner en skjult verden og gir innblikk i det spennende dyrelivet under havflaten og samspillet artene imellom. Denne gange handler det om strandkrabber, eremittkreps, giftige fisk og pene fisk, sild, ål og kamskjell. Alle lever de et liv med store utfordringer. Flere av historiene kan barn og unge komme tett innpå ved hjelp av dykkemaske og vannkikkert. Norge har verdens nest lengste kyst og store havområder. Lenge før vikingtiden levde vi av det vi fanget i havet, og i fremtiden skal vi også leve av det som vi finner i havene våre. For nye generasjoner finnes nye muligheter. Men alt starter med å forstå mest mulig av det fascinerende og mangfoldige livet som utspiller seg langs Norskekysten. Dette er bok 2 i serien. Første bok kom høsten 2014.


Havets mysterier — Utrolige historier fra virkeligheten

Stacks Image 34
Havets mysterier er skrevet for deg som er nysgjerrig på hva som skjuler seg under havflaten. Her er ikke noe diktet opp, alt er virkelig. Faktisk skjer mye av det langs hele Norskekysten hver eneste dag.
Alle historiene er hentet fra norske havområder og skrevet for barn i alderen 7-13 år.

Forfatter og marinbiolog Henning Røed skriver med kjærlighet til havet. Med innlevelse og sterkt engasjement åpner forfatteren den skjulte og spennende verden for nye generasjoner.

Erling Svensen er Norges fremste undervannsfotograf. Boken Dyreliv i havet med 1300 undervannsbilder av høy kvalitet er hans mest kjente utgivelse, men han har også en rekke andre bøker bak seg.

Boken inneholder disse historiene, alle rikt illustrert med flotte undervannsfotografier:
Brennmanetens beste venn
Fiskepromp kostet millioner
Gjem deg eller dø!
Nakensneglen, fargerik, men farlig
Laksen har innebygget GPS
Fisk med egen fiskestang
Er norske haier farlige?